Arbre de te


L’arbre de te pertany al gènere Melaleuca, originari d’Austràlia. Existeixen moltes espècies, entre elles l’arbre blanc (M.leucadendron), del que s’extreuen l’oli essencial de cayeput o cayeputi; M.viridiflora, que produeix l’oli de niauli; i M.alternifolia, del que s’extreu l’oli de arbre de té. Encara que els tres olis tenen propietats similars, l’arbre de te  es el més conegut i apreciat pels especialistes en aromateràpia i pels fabricants de cremes antisèptiques, locions contra l’acne, dentífrics i xampús naturals.


Originari de la regió australiana de Nova Gales del Sur, M.alternifolia, es un arbre que arriba fins als 7m d’altura. Les seves fulles son allargades i estretes i a la primavera floreixen floretes de color groc clar (tot i que a la foto es veu blanc). El seu aroma es intens i característic.

Efectes beneficiosos:
 • Antisèptic.
 • Antibiòtic.
 • Antifúngic.
 • Antimicrobià.

Advertència:  Es un dels únics olis essencials que es poden utilitzar directament sobre la pell. Tot i que l’oli d’arbre de te es consideri atòxic i no irritant, poden aparèixer reaccions cutànies si s’aplica pur o molt concentrat sobre pells sensibles o en grans zones de la pell. Per tant, sempre l’utilitzarem pur en zones petites, i si s’ha d’aplicar en zones grans el diluirem.


Utilitats:        
 • Per granets: posar una goteta directament sobre el gra i donar una mica de massatge 3 o 4 vegades al dia. Ajudarà a secar-lo i si hi ha infecció, aquesta remeti.
 • Anticaspa: posar 3 gotes d’arbre de te en el xampú, barrejant bé. Tractarà eficaçment el cabell gras amb problemes de caspa.
 • Polls: per la prevenció de polls en nens, afegirem un parell de gotes d’arbre de te al xampú que ens posem a la mà quan rentem el cap al nen. Esbandirem bé. 
 • Gàrgares: per aftes bucals, estomatitis, piorrea, problemes d l’àrea bucodental en general  farem gàrgares varies vegades al dia, posant unes 2 o 3 gotes en un vas d’aigua. També ens servirà per faringitis, laringitis.
 • Pasta de dents: afegirem 2 o 3 gotes a la nostra pasta de dents que ens servirà per controlar la proliferació de bactèries nocives, mantenir la salut de les genives i refrescar l’alè.
 • Talls, ferides, rascades: aplicarem 1 gota directament actuant com un antisèptic increïble.
 • Fongs a ungles: també aplicarem 1 gota directament a la zona a tractar.
 • Picades d’insectes: aplicarem 1 gota d’oli essencial d’arbre de te pur sobre la picada. Si hi ha inflamació prepararem unes 3 gotes d’oli amb aigua freda, submergirem una gasa, drap o mocador, i l’aplicarem a la zona afectada uns minuts.      

Aquestes son algunes de moltes  de les utilitats que té l’oli essencial d’arbre de te.

Heu utilitzat mai l’arbre de te? Sabíeu que tenia tantes utilitats?    

Cuideu-vos,

Silvia

4 comentaris:

 1. Hola Sílvia. On es pot comprar aquest oli? És molt car?

  ResponElimina
 2. Hola Paula! Es pot comprar a qualsevol herboristeria que venguin productes naturals. Només has de tenir en compte que sigui de bona marca i conservar-lo en un lloc fresc i sec, que no li toqui la calor. El preu, sincerament no ho sé, però has de tenir en compte que només s'utilitza 1, 2 o 3 gotes depenent de la utilitat que li donis, per tant, et durarà molt de temps. Espero haber-te ajudat i gràcies pel comentari.

  ResponElimina
 3. Moltes gràcies per la resposta. Ja t'explicaré com em va si el faig servir.

  ResponElimina