Llet d'eugaAquest cap de setmana vam anar a veure una granja d’euga: Equillet. I què es Equillet? Doncs es tracta d’una masia situada a la Vall d’en Bas que elabora productes amb llet d’euga. 


Ens va atendre un home i ens va explicar la seva història. Una història que ha passat per diferents diaris, televisions, entre altres. I així ho explica:

Va néixer amb incompatibilitat sanguínia i quan encara no tenia un dia de vida va rebre la primera transfusió per corregir l'anèmia. Uns 40 anys més tard, l’ hepatitis C provocada per aquella transfusió va derivar en una cirrosi que li va deixar el fetge trinxat. El trasplantament va ser un èxit, però va haver de lluitar durant mesos contra el seu propi cos per estar prou bé de salut per entrar a la llista de receptors de l'òrgan. 

Treballava en una empresa familiar i un dia va arribar a sentir-se molt cansat, el van visitar a l’hospital i allà es va quedar durant 1 any. El seu quadre clínic era molt preocupant, de fet, els metges no li donaven gaire esperances. No hi havia manera de controlar els líquids que el seu fetge deixava anar. Sense menjar  res, cada dia s'engreixava moltíssim. Va ingressar pesant 100 quilos, i un mes després ja en pesava 130. L'obesitat desaconsellava el trasplantament. I així va ser com, des del llit, va remoure cel i terra per controlar la seva pròpia malaltia. La clau era l'albúmina, una proteïna que ajuda a eliminar líquids del cos.

Buscant per Internet va descobrir que la llet d'euga és rica en aquesta proteïna i es va recordar que, venent vivers per Europa, havia visitat una granja holandesa que en produïa. Un amic li va aconseguir i amb el permís del metge se’n bevia dos gots diaris. Un mes després,  ja havia perdut prou pes per rebre el fetge.

Un cop superada la operació, ell, la seva dona i les seves filles s’instal·len en una granja de la Vall d’en Bas (Garrotxa) amb una nova il·lusió: promoure tant com puguin el coneixement de la llet d’euga. Juntament amb ell l’ajuden la seva dona i un amic de la família. Però el projecte ara és molt més ambiciós: es posa en contacte amb els principals productors d'Europa per fer xarxa i mirar d'impulsar una línia de recerca científica que provi les bondats d'aquesta llet tan suau de gust com una orxata aigualida, i amb unes propietats, asseguren, similars a la llet materna. A més creen  una associació: Equaid Research composta per metges, farmeucèutics, investigadors,... on la finalitat i l’objectiu es la d’investigar, fomentar i divulgar el beneficis de la llet d’euga.


La llet d'euga es ven en petites dosis, com xarrups de llet, suficient per rebre'n els suposats beneficis. Equillet, a més, importa llet d'euga en pols de Bèlgica. I gràcies als laboratoris Klein ja s'estan comercialitzant productes de cosmètica. La gamma no acaba aquí: Pifarré ha distribuït els primers caramels fets amb llet d'euga. El proper objectiu són els iogurts i els formatges.

Els metges deixen clar que la llet d’euga no es cap elixir, i ell mateix avisa: “es un aliment, no es cap medicina”.

A diferència de la llet que consumim habitualment, la d'euga d'Equillet és 'viva', es a dir, crua: no s'ha bullit ni està esterilitzada. Així, la beguda manté intacta la seva cadena de vitamines i el nostre cos les pot absorbir sense problemes, la qual cosa beneficia a persones que pateixen malalties greus, però també a tothom a qui li falta vitalitat. En aquest sentit, aclareix que “és un producte tan excitant que no recomanem a ningú que el prengui a la nit, perquè no podria dormir”.


A més, la granja també està pensada per rebre visites de families amb nens, joves i adults, on tots podran aprendre, gaudir i estar en contacte d’un entorn  natural, descobrint la llet d’euga. Es un espai amb animals de granja on destaquen sobretot cavalls, eugues i poltres. Tenen zones per fer passejades amb ponis pels més petits, i altres activitats que permeten als visitants conèixer els principals beneficis de la llet d’euga.

Composició de la llet d’euga:

De tots els tipus de llet, la llet d´euga és la més semblant a la llet materna humana, es per això que no tenim problemes per digerir-la. Coincideixen les proporcions de proteïnes, de lactosa, minerals i microelements amb les de la llet humana. Però la quantitat de ferro i de la vitamina C és més elevada en la llet d'euga.
- Baixa proporció de greixos (1,3%), de les quals la majoria són àcids grassos poliinsaturats (Omega 3 i Omega 6), influeix segurament en el valor biològic de la llet d´euga i també en la cosmètica.
- El hidrat de carboni és la lactosa (6,3%). Dóna energia a l'instant.
- Proteïnes, de mitjana (2,2%). La llet d’euga abunda en proteïnes especials, és a dir proteïnes que fusionen greixos, proteïnes i lactosa (enzims) que influeixen en el funcionament bioquímic de tots els processos vitals del nostre cos.
- Abunda les vitamines A-B1-B2-B6-B12-B13-C-D-E i K. I les substàncies immunològiques IGA i lisozim. Minerals Fe, Mg, Cu, Mn, Zn i Ca. 

Beneficis de la llet d’euga:

- Ajuda a regular el sistema digestiu. Degut a la flora bacteriana que aporta, pot ajudar-nos a equilibrar el nostre sistema gastrointestinal.  La llet d'euga és molt rica en enzims naturals, que ajuden a regular la flora intestinal limitant els creixement d'aquells bacteris no desitjables. Persones amb digestions irregulars, problemes digestius com còlon irritable o malaltia de Crohn han notat millores consumint aquesta llet. Desordres metabòlics i neteja intestinal. Regeneració de la flora intestinal, en particular després del tractament amb antibiòtics. Gastritis, hiper i hiposecreció gàstrica. Inflamació intestinal. Pancreatitis, úlceres d'estómac i intestí. Colitis i trastorns intestinals. Defecació irregular.  Flatulència i problemes de digestió.


-Millor estat anímic. La llet d'euga ens dóna benestar i activitat gràcies a l´aportació d´aminoàcids essencials que tenen funcions importants. Aporta aminoàcids essencials com el triptòfan, la tirosina i la cisteïna, que són les peces necessàries per a poder sintetitzar serotonina. Aquest neurotransmissor, s'encarrega de regular les sensacions positives com l'estat anímic, la gana, la son, el desig sexual... té a veure en totes les vies neuronals relacionades amb les sensacions positives. I amb l'aportació de la llet d'euga tenen opció de funcionar i regular-se millor, afavorint el bon funcionament del sistema nerviós. Actua com a regulador i ajusta les funcions dels neurotransmissors depenent de l'estat d'ànim de cada persona. Les millores es noten en pocs dies després de la ingesta de llet d´euga. 


-Ens aporta energía. L´energia que ens aporta la llet d´euga deriva principalment dels sucres naturals, que són molt fàcils i ràpids de metabolitzar.


-Disminueix els nivells de colesterol. Conté poca quantitat de greix, i la major part són olis poliinsaturats del tipus Omega3 i Omega6, que afavoreixen l'absorció de totes les vitamines i minerals.


-Reforç de les defenses. Té  alt contingut en antisèptics naturals com el lisozim i la lactoferrina. Regula el sistema immunitari gràcies als pèptids bioactius i la immunoglobulina. També ens aporta Immunoglobulina A (IgA) que actua com a marcador d'aquells microorganismes que podrien resultar patògens, facilitant així la feina de les nostres defenses. Aporta una sèrie de proteïnes que, al ser digerides, alliberen pèptids bioactius amb moltes i variades funcions, com regular la tensió arterial, propietats antimicrobianes i antiinflamatòries.


-Pell sana. La ingesta de llet d'euga de forma prolongada i constant ajuda a mineralitzar el cos. És un procés de l'interior cap a l'exterior, que acaba reflectint-se a la pell. L'aplicació de llet d'euga directament sobre la pell ens ajuda en la protecció, la regeneració, i la hidratació d'aquesta, donant-li una extrema suavitat. Quan més ens ajuda i més se’n detecten els seus beneficis és en casos d'afectacions i problemes dèrmics com la psoriasis, pell atòpica, eczemes, acné, pell deshidratada.


-Problemes ossis. El calci present en la llet d’euga es de fácil absorció, i això es degut al contingut en lactosa, vitamina D i estrògens. Aquests components ajuden al nostre organisme a absorbir millor el calci. És per això que és recomanada per persones amb problemes d’absorció de calci, dones menopàusiques, persones amb problemes ossis...


-Per les anèmies. Degut a la presència de la proteïna lactoferrina a la llet, aquesta facilita l'absorció del ferro. Són moltes les persones que afirmen que les analítiques s'han anat corregint prenent llet d'euga.

Sabíeu de l’existència de la llet d’euga? Algú l’ha provat? 

Cuideu-vos,

Silvia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada