Diferència entre oli vegetal i oli essencial


Molta gent quan els parlo que faig cosmètica natural i artesanal amb olis vegetals i essencials es fan un embolic perquè no saben ben bé quina diferència hi ha entre ells. Així que, perquè no et passi el mateix i sàpigues del que parlo quan escrigui algun post amb receptes de cosmètica aquí va l’explicació:

Tot i que tots dos es diuen olis no són ben bé el mateix.

Pel que fa a l’oli vegetal:

- Els olis vegetals son substàncies líquides que destaquen pel seu caràcter oleaginós.

- S’extreuen de les plantes, ja sigui de les llavors o fruits per primera pressió en fred.

- Millor si són verges i procedents de l’agricultura ecològica, d’aquesta manera ens garanteix  que no contenen restes de substàncies químiques indesitjables que puguin ser absorbides per la nostra pell.

- Tenen propietats nutritives, protectores, suavitzants i regeneradores gràcies a que contenen nombroses vitamines i àcids grassos essencials.

- S’apliquen directament sobre la pell o als cabells. Inclús alguns d’ells es poden fer servir en cuina (sopes, amanides, plats cuinats).

- Es poden fer servir sols o combinats entre ells o com a base per a diluir els olis essencials.

- Són innocus, no hi ha contraindicacions. L’únic risc que poden presentar es que es s’oxidin, un oli ranci pot provocar irritacions cutànies. A més, per precaució en persones al·lèrgiques a la fruita seca millor fer proves de sensibilitat abans d’aplicar l’oli.

- Alguns olis vegetals: oli d’oliva, ametlles dolces, albercoc, rosa mosqueta, jojoba,  sèsam, alvocat, coco, argània, borratja, onagra, germen de blat.

Pel que fa a l’oli essencial:

- Tot i que s’anomenen olis perquè son liposolubles, no son olis pròpiament dit, no tenen un cos gras com els olis vegetals.

- Els olis essencials son compostos de molècules, volàtils i amb un caràcter aromàtic que s’extreuen de les parts de les plantes on es troben concentrats els seus principis actius: flors, fulles, arrels, llavors, resina, escorça, fruits.

- Es tracta d’una essència de planta aromàtica obtinguda per destil·lació per arrossegament amb vapor d’aigua. Tot i que existeixen altres procediments com la pressió utilitzat en el cas dels olis essencials cítrics.

- Millor si son purs i preferiblement procedent de l’agricultura ecològica.

- El principal camp d’aplicació dels olis essencials es a nivell terapèutic i per inhalació.

- Les propietats dels seus principis actius les fa ser cicatritzants, calmants, fungicides, antioxidants, astringents, regeneradors,...

- Es poden diluir en alcohol, en olis vegetals, ceres, mantegues, mel, llet,  però no en aigua. Els olis essencials també es poden barrejar entre ells.

- No s’han d’aplicar mai purs directament sobre la pell. Existeixen contraindicacions i alguns olis poden ser fotosensibles, irritants i tòxics. També vigilar l’ús en nens, embarassades i lactants. Consultar a un especialista.

- Alguns olis essencials: arbre del te, lavanda, gerani, llimona, palo de rosa, menta, llorer, camamilla alemanya, sempreviva,...

De ben segur que ara ja ha quedat més clar. Si encara t’han quedat dubtes, no esperis i pregunta’m, estaré encantada de respondre’t.

Que tinguis un bon dia!


Silvia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada