Pudding de Xia



Últimament se sent molt a parlar de les llavors de xia i de les seves propietats. En diuen que es un superaliment perquè contenen moltes vitamines i minerals com per exemple calci, ferro, potassi. També son una gran font de proteïna, contenen fibra, son antioxidants i riques en omega3.

Es diu que prové de l’Amèrica Central i que antigament les tribus Azteca i Maya les utilitzaven com a font d’energia.

La recomanació es de 2 cullerades soperes de llavors de xia diàries remullades amb aigua o llet vegetal durant uns hores o tota la nit. Es formarà una gelatina mucilaginosa que ens ajudarà a millorar el trànsit intestinal, les propietats s’absorbiran més bé i ens donarà una sensació de sacietat.

Jo com sempre, m’agrada provar aliments que tenen tantes propietats i que son saludables, per tant...a provar s’ha dit!

A més, lo bo es que té un sabor neutre i pots barrejar-ho amb els ingredients que a tu més t’agradin.

Jo he fet una recepta que va sortir al programa Cuines de TV3 però versionada. La meva recepta es un pudding de xia amb melmelada de cireres i crumble de cacauet. Toma ya!

Ingredients:

Per al pudding de xia

- ½ got de llet vegetal
- 2 cullerades de llavors de xia

Per a la melmelada de cireres

- Un grapat de cireres
- 2 dàtils

Per al crumble de cacauet
El crumble es el mateix que va sortir al programa Cuines però en surt molta quantitat. Pots fer dues coses: fer servir les mateixes quantitats que poso i el que et sobra el guardes en un tupper i el fas servir en altres ocasions per posar a sobre el iogurt, sobre els batuts,  o hi poses menys quantitat de cada ingredient. Jo vaig fer la primera opció.

- 70gr de cacauets crus pelats
- 150gr de farina d’espelta
- 175gr de mantega de cacauet (està boníssima per sucar sobre alguna torradeta quan tens gana entre hores)
- Un rajolí d’aigua

Procediment:
Poses en un got la meitat o una mica més de llet vegetal i dues cullerades de llavors de xia. Ho remenes bé i ho deixes a la nevera tota la nit. L’endemà ja tens el pudding de xia.
Per la melmelada només has de triturar les cireres amb el dàtils.
Per al crumble barreges la farina d’espelta amb una mica d’aigua i els cacauets crus prèviament esmiculats (que no quedi pols). Remenes bé i afegeixes la mantega de cacauet. Ben remenat. Queda com una massa però que pots anar desfent amb les mans perquè quedi tot suelto. Ho poses en una safata amb paper de forn i ho deixes entre 5 i 10 minuts al forn a uns 180ºC. Anar vigilant que no quedi gaire torrat (dependrà de cada forn).

Jo el que faig es preparar el crumble el dia abans i al vespre preparo el pudding. A mati trec el pudding de la nevera i només he de triturar les cireres amb els dàtils per tenir la melmelada. I només queda presentar-ho i menjar. Poso la melmelada sobre el pudding i a sobre el crumble que ja tinc fet.

També es pot substituir les cireres per mango, que també surt molt bo, per préssec, maduixes. Vaja, la fruita que més t'agradi.




Voilà! Genial esmorzar! Diferent, fàcil i saludable!

Ja em diràs si t’has atrevit a fer-ho i si t’ha agradat.

Que tinguis un bon dia!

Silvia


2 comentaris:

  1. Hola Silvia, no les he probat mai, el que si solem tenir per casa es avena i cibada!!! En Jose es solia fer uns batuts d'aquests cereals,a Uruguay i ho continuem fent, sempre es bo i sa mantenir uns costums i tradicions culinàries,no creus?
    Estem en contacte, enhorabona pels posts que penges...tots molt intetessants i molt professionals. Fins aviat

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Marta! Ja m'ensenyaràs com es fan aquests batuts que us feu amb en Jose! Les llavors de xia les has de provar un dia, no tenen gust, però tenen moltes propietats. El gust el fas tu com vulguis amb la fruita que hi posis. Gràcies pel comentari Marta!
      Fins aviat!

      Elimina