Els 4 factors que influeixen en la salut de la pell


La pell ho sent tot, ho absorbeix tot, ho capta tot: tant si fa calor, fred, sents dolor o notes suavitat.

De ben segur que hauràs notat alguna vegada que t’has quedat vermella quan t’has enfadat o has passat vergonya, pàl·lida quan has passat por, o quan et diuen que fas mala cara perquè no has dormit bé o perquè estàs trista, o que tens bona cara quan estàs contenta.

La pell es l’òrgan que rodeja el nostre cos cobrint tot l’organisme, per tant, es una barrera protectora entre el nostre medi intern i l’ambient extern. Al recobrir el nostre cos, la pell es un òrgan de gran extensió. La superfície corporal varia amb l’estatura i el pes, però per exemple en un adult de 70kg i 1,75cm arriba a casi 2m quadrats d’extensió i pot sumar 4kg de pes.

No entraré en detalls de la estructura de la pell ni de les seves funcions en aquest moment, però has de saber que la pell es com una extensió del cervell, no deixa de circular informació entre ells davant una situació d’estrés o una emoció.

La pell es capaç de transmetre informació a través dels neurotransmissors perquè intervingui el sistema immunològic en cas d’agressió. Existeixen múltiples alteracions dermatològiques que depenen de la activació/inactivació del sistema immunitari degut a la resposta fisiològica del estrés. Ente elles es troben alteracions com eritemes, picors, herpes labial, dermatitis atòpica, psoriasis,...

Així veiem la estreta relació que existeix entre les malalties de la pell i l’estat emocional.

Per tant, per mantenir la pell sana son imprescindibles alguns factors:

- Alimentació: una alimentació equilibrada, ric en àcids grassos poliinsaturats, les vitamines A,C,E i del grup B, minerals com el zinc, el coure, magnesi, el calci... Evitarem aliments que generen al·lèrgia, inflamació, hipersecreció o intoxicació a la pell, com per exemple els aliments processats i refinats, els làctics, alcohol, begudes gasoses i ensucrades, reduir aliments d’origen animal,...

Hidratació: una adequada hidratació per via interna i aplicació externa ens permetrà mantenir un aspecte saludable.

Higiene i cures: mantenir la pell neta, cuidada i protegida  a través de la higiene personal ens assegurarem una part important del seu bon estat.

Emocions: tenir una bona salut emocional garantitza l’ absència  de somatitzacions dermatològiques. Des de l’estrés fins a la depressió pot generar manifestacions en la pell. Clars exemples son la hiperhidrosis generada per nervis o els eczemes i la psoriasis després de situacions d’estrés.
La salut de la nostra pell està íntimament lligada al nostre estat nerviós. Una persona que vol dir moltes coses sense poder fer-ho, acabarà per transmetre-les (conscientment o no) a través de la seva pell. El teixit cutani té el seu propi llenguatge per evocar el que no diem de la nostra vida.
Així doncs, la pell es la nostra carta de presentació (com sempre s’ha dit: “la cara es el espejo del alma”), un reflex de la nostra salut física i emocional.

Tu seràs l’encarregat/da de mantenir la teva pell en bon estat i d’accentuar la teva bellesa.

Que tinguis un bon dia!


Silvia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada