Nueces de lavado per rentar la robaHas sentit mai a parlar de les “nueces de lavado”? Nueces de què? De lavado? I per rentar la roba? Doncs si!

Jo la primera vegada que vaig sentir-ne a parlar va ser al curs de cosmètica natural que vaig fer a Tuixent. Una companya me’n va parlar i al acabar el curs em vaig posar a investigar a veure què era.

I com no, un cop descobert.... a provar s’ha dit!

Resulta, que son el fruit d’un arbre anomenat Sapindus Mukorossi originari de la India i Nepal. En diuen “l’arbre del sabó” perquè la closca d’aquest fruit conté una substància natural anomenada saponina, un detergent que en contacte amb l’aigua es dissol i allibera una solució sabonosa que neteja generant una lleugera espuma.


Quines característiques te?

- Que es un detergent natural, ecològic i biodegradable.
- Que no conté químics, per tant, es respectuós amb el medi ambient.
- Econòmic ja que en un quilo de “nueces” en tens per unes 100 rentades en la rentadora i com explicaré després les pots tornar a reutilitzar.
- Antial·lèrgic. Es un detergent suau i neutre, recomanat per les pell sensibles i que pateixen al·lèrgies.
- No es necessita suavitzant. Deixa la roba suau tant en peces de cotó, com altres teixits delicats tipus llana, seda,...
- Adequat tant per roba blanca com de color. Els colors de la roba queden intactes.

Com s’utilitza?

En una bosseta de cotó (quan jo les vaig comprar ja venia inclosa) hi poses de 4 a 6 “nueces de lavado”, la lligues i les poses dins el tambor de la rentadora amb la roba a rentar.

Es fundamental que la temperatura sigui de 30ºC o superior perquè es desprengui la saponina de la closca. 

L’aroma es neutre, per tant, si vols una olor més intensa i agradable  pots afegir dins la bosseta amb les “nueces” unes 4-5 gotes d’ olis essencials com per exemple la lavanda.

Un cop rentada la roba, treu les “nueces” de lavado de la bosseta i deixa-ho assecar. Es poden tornar a utilitzar 2 o 3 vegades més en rentades posteriors, ja que seguiran desprenent sabó.

Si el que vols es rentar amb aigua freda, et recomano que facis sabó líquid amb les “nueces”, ja que, com hem dit només desprenen sabó amb aigua calenta. 

T’explico com es fa:

1.- Posa un litre d’aigua en una olla en el foc i quan comenci a bullir hi afegeixes 40 mitges closques de “nuez”. Deixa bullir uns 10-15 minuts anant remenant de tant en tant.
2.- Passats aquests minuts, treu del foc i deixa refredar mitja hora. Un cop refredat cola el líquid i reserva’l.
3.- Les “nueces” les poses en una altre olla i hi afegeixes un litre d’aigua més i ho tritures. Aquest pas fes-ho a poc a poc perquè farà força espuma. Després torna-ho a posar al foc, fes bullir un altre cop uns 10 minuts anant remenant. Retira del foc i torna-ho a deixar refredar una mitja hora.
4.- Un cop refredat, torna a colar (per les restes que hagin pogut quedar de triturar-ho abans) i afegeix el líquid que teníem reservat.
5.-  Ja només toca introduir-ho en un recipient amb en embut.Pots posar-ho en una botella reciclada i si vols també pots afegir-hi dos cullerades de bicarbonat per blanquejar i aixi utilitzar-lo per la roba blanca i unes 15-20 gotes d’oli essencial per l’aroma. 

Això si, abans cal treure les taques que hi puguin haver a la roba.

No cal suavitzant, però si estàs acostumada a utilitzar-ne pots fer servir vinagre blanc.

Perdona? Vinagre? Si si, ho has sentit bé, vinagre. Utilitza vinagre blanc, es fàcil de trobar, econòmic, no tòxic i elimina les restes de sabó. Què més vols?  I abans que m’ho preguntis, no no deixa olor de vinagre a la roba. 

Simplement posa un rajolí de vinagre blanc a la cubeta del suavitzant amb unes gotes d’olis essencials depenent de l’aroma que vols (fresc, floral, olor a bosc,...)

Però, vigila, si poses olis essencials a la bosseta de les “nueces” o al sabó líquid (explicat anteriorment), no en tornis a posar al vinagre (suavitzant).

Olis essencials que faig servir per la roba: lavanda o el cedre. Però també pots utilitzar l’ eucaliptus, l’arbre del té, llimona, gerani, ylang-ylang. Tot dependrà de l’aroma que t’agradi. Vigila que l’oli essencial no et faci al·lèrgia ni cap reacció ni a tu ni als teus fills, millor fes una prova abans posant unes gotes de l’oli escollit a l’avantbraç i espera un minuts per si fa reacció o no.

Doncs, què t’atreveixes a canviar el sabó de rentar la teva roba per un de més econòmic, natural i ecològic?

Que tinguis un bon dia!

Silvia

Referencies: VidaNaturalia


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada