Oli essencial de Sempreviva


Existeixen moltes espècies de sempreviva, però només unes poques produeixen oli essencial. Les dos varietats utilitzades habitualment en aromaterapia son Helichrysum angustifolium i H. italicum. Ambdós espècies son plantes d’arbust casi idèntiques, tret de la seva mida, la primera creix fins a una altura de 60 cm mentre que la varietat italiana només arriba als 30 cm.

Es una planta originària de les illes de Còrsega i que creix actualment per la regió mediterrània. Presenta fulles en forma de llança i grups de flors d’un groc daurat.

El nom genèric Helichrysum deriva del grec helios (sol) i chrysos (or), per les seves flors que semblen petits sols daurats.

La planta d’aquest gènere es coneix amb els noms de sempreviva, perpetua o immortal, ja que les seves flors mantenen la seva forma i color durant temps quan se sequen.

L’oli essencial s’extreu per destil·lació de vapor d’aigua de les seves flors.


Efectes beneficiosos:

- Antihematoma: molt útil en hematomes, morats, cops.
- Antiinflamatori, antiàlgic.: artritis, tendinitis, flebitis, túnel carpià.
- Antiedematòs: per edemes, varius, bosses i ulleres.
- Cicatritzant: genial per cicatrius, queloides, estries, acne, rosàcia.
- Estimula la regeneració dels hepatòcits: insuficiència hepàtica, cirrosis, hepatitis.
- Antiespasmòdic.
- Anticatarral, mucolític: bronquitis, rinofaringitis.
- Descongestionant dels teixits: útil en la cel·lulitis.
- Antiarrruges: genial per l’envelliment cutani perquè es un gran activador sanguini.


Advertència:

Aquest oli essencial es neurotòxic pel seu contingut en cetones, per tant, millor utilitzar-lo per via externa. A més, s’ha de tenir precaució i evitar l’aplicació en nens de menys de 3 anys, embarassades i lactants.

Algunes utilitats:

- Per cops, hematomes: posar 2 gotes de l’oli essencial sempreviva sobre el cop i repetir varies vegades al dia. En nens diluir amb oli vegetal d’hipèric que es antiinflamatori.

- Gran cicatritzant: per cicatrius o per exemple en ferides de guerra als genolls dels nostres fills quan els queda la marca, posar una  mica de rosa mosqueta al palmell de la mà i afegir amb 2 gotes d’ oli essencial de sempreviva. Repetir varies vegades al dia.

- Per cremes antiarrugues: en una crema de 50g posar 10 gotes d’oli essencial de sempreviva.

- Per extracció dental: si t’han de fer alguna extracció, el dia abans posa’t un parell de gotes sobre la galta (no per dins sinó per fora) i el mateix dia torna-hi i mitja hora abans un altre cop. Veuràs que d’aquesta manera no et quedarà tant inflamat. Pots també diluir-ho amb oli vegetal d’hipèric.


Sabies com era i perquè servia aquest oli essencial? L'has utilitzat mai? 

Que tinguis un bon dia!

Silvia


Abans d’utilitzar qualsevol planta medicinal o olis essencials es aconsellable que consultis a un metge o especialista i que t’informi rigorosament de les possibles contraindicacions i efectes adversos. Sobretot si estàs embarassada, en període de lactància, si pateixes alguna malaltia  i/o prens algun medicament de prescripció. Precaució també en nens i persones grans.

La informació continguda en aquest post té una funció purament informativa. No em faig responsable de l’ús que cada persona pugui fer de la informació facilitada. No pretenc que et autodiagnostiquis ni pretenc substituir el consell mèdic de cap professional sanitari, per tant, davant de qualsevol malaltia o en cas de dubte consultar sempre a un especialista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada