Exercicis per calmar i relaxar el sistema nerviós


Moltes vegades anem estressades, tenim èpoques de molts nervis, ja sigui per exàmens, molta feina, d’anar amunt i avall, d’haver de pensar en moltes coses alhora i no som conscients del que arriba a ser d’important en aquestes ocasions el respirar bé.

Hem de tenir en compte, que un nen recent nascut inspira el seu primer alè i la vida acaba amb la exhalació de l’últim sospir. La respiració es un instint actiu des del naixement fins la mort.

La respiració es un procés vital el qual consisteix en l’entrada d’oxigen al cos d’un esser viu i la sortida de diòxid de carboni del mateix. Sense oxigen no viuríem més de 15 minuts, es imprescindible per la vida. Però es important tant des del punt de vista fisiològic com espiritual; totes les funcions corporals inclouen la respiració, clau de l’harmonia cos-ment. Tècniques com el Ioga, Tai-chi, Pilates, treballen la respiració amb el moviment, buscant aquesta harmonia cos-ment.

Quan la respiració es relaxada, la inspiració i la espiració tenen aproximadament la mateixa duració. Però quan realitzem exercici físic o experimentem sensacions o emocions fortes, la freqüència respiratòria canvia. 

En una persona relaxada, la respiració comença per un lleuger moviment de l’abdomen, els pulmons s’emplenen totalment d’aire, el diafragma es desplaça cap avall i mou l’estomac. En canvi, una persona estressada, la respiració en estat de tensió només afecta a la part superior dels pulmons mentre que l’estomac es queda immòbil. És a dir, la respiració es ràpida i superficial acompanyada de tensions musculars i postures incorrectes que dificulten encara més una bona respiració.

Avui t’ensenyaré dos exercicis de respiració per tranquil·litzar el nostre sistema nerviós quan estem en èpoques de estrés i nervis.

1.- Respiració diafragmàtica:

Estira’t a terra (si tens alguna màrfega o manteta millor), posa’t còmode i col·loca’t una mà sobre l’abdomen i l’altre sobre al pit.

Agafa aire lentament, suau i profundament pel nas mentre contes fins a tres observant com l’abdomen i la mà que tens a sobre s’eleva cap amunt.

La mà que reposa sobre el pit no s’ha de moure o moure’s lleugerament.

Aguanta dos segons i deixa anar l’aire per la boca suaument, lentament , expulsant l’aire fins a l’última gota contant fins a tres. Notaràs com l’abdomen se’n va cap a dins.

Repeteix aquest exercici varies vegades.

Intenta realitzar l’exercici sent conscient en cada moment de la respiració.

Estigues tranquil·la, fes-ho lent, suau i conscient. No posis pressió ni tensió en cap part del cos.

Quan dominis la tècnica podràs fer-ho de peu i en qualsevol lloc.

2.- Respiració “nadi shodhana”:

Aquesta tècnica de relaxació anomenada nadi shodhana, traduïda significa “netejar els canals” i ajuda a mantenir la ment en calma i alliberar tensions acumulades.

Per realitzar-la seu còmodament amb l’esquena recolzada.

La mà esquerre deixa-la relaxada sobre les cuixes.

Posa el dit polze de mà dreta a la fosa nasal dreta i l’anular i el dit petit (tots dos junts) a la fosa nasal esquerre. El dit índex i el del mig queden lliures. Utilitzarem l’anular i el dit del mig per obrir o tancar la fosa nasal esquerre i el polze per obrir i tancar la fosa nasal dreta.

Pressiona amb el polze  la fosa dreta i inhala per la fosa esquerre contant uns segons, després pressiona la fosa esquerre amb l’anular i el petit i al mateix temps retira el polze de la fosa nasal dreta i exhala per aquest orifici contant uns segons. Ara inhala per la dreta, tanca aquesta fosa amb el polze dret i exhala per l’esquerre.

Repeteix varies vegades alternant les foses.

La respiració ha de ser suau i lenta i la pressió de les foses no han de ser forçades.

La tècnica de respiració que utilitzo en moments de nervis es la respiració diafragmàtica i em va força bé per calmar-me. 

Funcionarà sempre que se sigui conscient de com es realitza la respiració i que sigui molt lent. Pensar en tot moment en fer bé la respiració. Veuràs com al repetir l’exercici unes quantes vegades de mica en mica t’aniràs relaxant sense adonar-te’n.

Espero que ho posis en pràctica i em diguis si t’ha funcionat.

Que tinguis un bon dia!

Silvia


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada