Com extreure les propietats de la pastanaga?


Hola! Com vas amb aquesta calor? Jo la veritat, es que mai he portat gaire bé la calor, m'axafa molt, em quedo sense energia. Però no hi ha res com un bon bany, dutxa o beure alguna cosa fresqueta per passar aquesta calor.

No, no et vull parlar de la calor avui, però si d'un producte que  t'anirà bé per cuidar la pell de cares a prendre el sol.

I el producte en si es......la pastanaga.

La qualitat més important de la pastanaga, es la de ser la  hortalissa  amb més betacarotens, que el fetge s'encarrega de tranformar-la amb vitamina A.

Té propietats anticancerígens, protector dels ulls, de les mucoses, la pell i el cabell. A més, els betacarotens també son uns potents antioxidants que protegeixen a tots els teixits del cos contra la degeneració causada pels radicals lliures. Aquesta acció es veu reforçada per les vitamines C i E que també estan presents en la pastanaga. Pel que fa als minerals podem dir que es rica en potassi, fòsfor, calci, ferro, magnesi, iode.

La pastanaga es un dels millors recursos per menjar quan existeixen problemes digestius. La vitamina A es esencial per protegir i regenerar les membranes digestives. Es útil quan hi ha infeccions com els cucs intestinals. A més, per les seves propietats suavitzants i calmants de la mucosa digestiva ajuda a reparar l'intestí irritat, i quan es consumeix regularment, la seva fibra normalitza el trànsit. Per tant, serà  útil en casos com la gastritis, úlceres, indisgestiò, intestí irritable, tant estrenyiment com en diarrea, colitis,...

Nota: es recomana menjar la pastanaga amb oli verge de primera pressió en fred o combinar-la amb alvocat o nous, ja que la grassa fa que s'absorveixi les propietats dels betacarotens.

De fet, no crec que t'hagi de dir com menjar-la, tant es si es en amanides crua com en cremes, al vapor, bullida, en sucs o batut. Però el que potser no saps es quines propietats sobre la pell.

De la pastanaga prèviament tallada i macerada, obtenim després de filtrar, un oli macerat d'un color taronja. Les seves propietats gràcies a la vitamina A ens serà útil en la composició d'un producte per la preparació del broncejat, ens ajudarà a broncejar la pell d'una manera equilibrada i que el moreno ens duri més i sobretot com a tractament per després de prendre el sol.
La capacitat de les pastanagues per nutrir la pell i absorvir les impureses acumulades sobre el cutis fa que s'utilitzi molt en mascaretes per l'acné. També es útil per curar problemes de pell com excemes, ferides, cremades, incluides les produïdes pel sol, per les taques,  i un gran antiarrugues.T'explico com he preparat el macerat per després poder formular algun producte broncejador i com també he utilitzat les pastanagues per fer-les pols i així poder-ne fer un exfoliant per preparar la pell de cares a l'estiu.

1.- Talla les pastanagues. Pots fer-ho amb un pela-patates o amb un ganivet i tallar-ho a rodelles. Millor si les pastanagues son ecològiques, així ho aprofitem tot, fins i tot la pela. (A la foto t'ensenyo les dues maneres de fer-ho, però tallat a rodelles, s'aprofita més tota la pastanga).
2.- Posa-ho en una safata i deixa-ho a secar. Millor en un lloc airejat i escalfat però que no toqui mai el sol directe.

3.- Un cop seca, fes dos pilons: un per fer pols i l'altre per macerar amb oli.

4.- El que has guardat per fer pols, posa-ho en una batedora i tritura fins que quedi  en forma de pols. Guarda-ho en un pot ben tancat. Et servirà per fer un exfoliant que ben aviat t'ensenyaré.


5.- L'altre part posa'l en pot de vidre i després afegeix oli de sèsam de primera pressió en fred fins que sobrepassi la pastanaga seca. Tapa i deixa-ho uns 21 dies en lloc fosc i sec remenant el pot cada 2/3 dies. Un cop passat els dies, filtra i guarda en un recipient. Tindràs un macerat de pastanaga amb oli de sèsam que et servirà per fer diferents productes i diferents utilitzacions. En pocs dies t'explicaré com fer un producte amb aquest macerat.

Per tant, no et perdis els pròxims posts on t'explicaré com fer servir aquests dos ingredients de cares al bon temps i tenir una pell broncejada, hidratada i protegida.

I tu, consumeixes la pastanga? De quina manera?

Que tinguis un bon dia!

Silvia


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada